Drugpreventie

Drugs en alles wat er mee te maken heeft, is geen eenvoudige zaak. Er blijven veel vragen over bestaan.

Door het werken rond drugpreventie wil het gemeentelijk drugplatform Heistse burgers en organisaties verantwoord leren omgaan met alle genotmiddelen (alcohol, medicatie, tabak en illegale middelen).

Druggebruik is van alle tijden en van alle mensen. Goed dus dat er geïnvesteerd wordt in preventie. Maar ook voor informatie, advies en hulpverlening kan je bij het drugplatform terecht.

Drugplatform

Om het gemeentelijke drugbeleid en preventiewerk in goede banen te leiden, goed op elkaar af te stemmen is een gemeentelijk drugplatform actief samen met de Burgemeester en de Schepen van welzijn. Zij maken een beleidsplan op waarin omschreven wordt welke acties prioritair zijn en op welke manier aan drugpreventie wordt gedaan (de visie).

Druglijn

Als je ongerust bent over mogelijk druggebruik? Heb je een vermoeden? Als je hierover wil praten … Contacteer dan de druglijn 078 15 10 20 van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 20 uur. Je kan ook voor informatie surfen naar www.druglijn.be

Deze dienstverlening wordt verzorgd door de Vlaamse vereniging voor alcohol en andere drugs (VAD). Deskundige vrijwilligers staan via deze telefoon open voor al je vragen over verslaving en druggebruik. Ze geven informatie en advies. Indien nodig verwijzen ze door.

Preventie

OCMW Heist-op-den-Berg, de gemeentelijke jeugddienst en CGG De Pont Mechelen bieden samen preventie aan in onze gemeente. Scholen, verenigingen, organisaties en bedrijven kunnen terecht bij hun voor drugpreventie: sensibilisering, informatie, lezingen, vormingen, workshops, coaching bij opmaak van beleid, visie en regels rond drugs, …

Zowel op OCMW en jeugddienst kan je terecht voor meer informatie over het drugthema. Je kan er heel wat folders, brochures en naslagwerken raadplegen, ontlenen en meenemen. Enkele naslagwerken kan je via deze website downloaden.

Ideeën en vragen rond preventie contacteer:
- Dirk Seymus, welzijnscoördinator, OCMW Heist-op-den-Berg, 015 23 88 34
- Kato Boeckx, jeugdconsulent, gemeentelijke jeugddienst, 015 24 76 21
- Peter Aertsen, de regionale preventiewerker van CGG De Pont Mechelen, 0494 81 39 60

Hulpverlening

Drugbeleid in onze gemeente wil zeggen preventie en dus voorkomen en vroeg detecteren van druggebruik en misbruik. Ook willen we aandacht hebben voor hulpverlening en ondersteuning van mensen met een verslavingsproblematiek en hun familie en vrienden. (dit heb ik verplaatst, stond onder titel wetgeving en politie)

Is gespecialiseerde hulp noodzakelijk? Is er effectief drugmisbruik aanwezig? Dan verwijzen wij graag door naar De Sleutel in Mechelen. Meld je telefonisch, schriftelijk of persoonlijk aan het zorgcircuit waar een eerste ruwe screening van de problematiek plaatsvindt.

Dagcentrum De Sleutel, F De Merodestraat 20, 2800 Mechelen
Tel. 015 20 09 64, website www.desleutel.be

Wetgeving en politie

Drugbeleid in onze gemeente wil zeggen preventie en dus voorkomen en vroeg detecteren van druggebruik en misbruik. Ook willen we aandacht hebben voor hulpverlening en ondersteuning van mensen met een verslavingsproblematiek en hun familie en vrienden.

Een derde pijler binnen een drugbeleid is de wetgeving en het politionele en gerechtelijke optreden is even belangrijk. Informatie over wetgeving kan je ook lezen op www.druglijn.be

 

Contact

Welzijnscoördinator
Dirk Seymus
Stationsstraat 2, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 88 34, fax 015 25 79 79,
mail welzijn@ocmw-heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Di. 9 - 12 uur
Wo. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Do. 9 - 12 uur
Vr. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur