Huurwaarborg

Wat?

Als je een woning huurt, zal je een huurwaarborg moeten betalen aan de verhuurder.

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening
    Je opent een rekening op je eigen naam en stort hierop in één keer de volledige huurwaarborg. Deze waarborg mag maximum 2 maanden huur bedragen. De huurwaarborg blijft eigendom van jou en brengt interest op. Op het eind van de huur moet je samen met de verhuurder akkoord gaan met de vrijgave van de waarborg.
  • een bankwaarborg
    Als je de huurwaarborg niet in één keer kan betalen, kan je ook aan de bank vragen dat zij zich borg stelt tegenover de verhuurder. Zo een bankwaarborg mag maximum 3 maanden huur bedragen. Je moet de bankwaarborg dan in maandelijkse schijven opbouwen. Via je zichtrekening moet je elke maand een betaling doen naar een aparte rekening. De bank mag hiervoor geen rente aanrekenen (zoals bij een gewone lening), maar wel een “kostenvergoeding” en die blijkt in praktijk soms heel hoog te zijn…

Voor wie?

Als je de huurwaarborg niet in één keer kan betalen of als je bank geen bankwaarborg wil geven, kan je terecht bij het OCMW voor hulp.

Na onderzoek van je financiële situatie kan het OCMW beslissen om de huurwaarborg voor te schieten. Je moet de waarborg dan in maandelijkse schijven terugbetalen aan het OCMW. Bij je aanvraag moet je altijd je huurcontract of voorstel van huurcontract meebrengen.

 

Contact

Intake
Stationsstraat 2, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 25 79 75, fax 015 25 79 79,
mail intake@ocmw-heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur en 19 - 20 uur
Di. 9 - 12 uur
Wo. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Do. 9 - 12 uur
Vr. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur