Lokale Adviescommissie

Wat is de Lokale Adviescommissie (LAC) ?

Als je een schuld hebt voor elektriciteit of gas, kan jouw privéleverancier na een tijdje je contract beëindigen. Jij moet dan zelf een andere leverancier zoeken. Lukt het niet om een andere leverancier te vinden dan word je klant bij Eandis. Zij leveren elektriciteit en gas en je zal van hen een factuur ontvangen. Voor water is Pidpa de enige leverancier en je blijft dus bij Pidpa.

Als je je facturen bij Eandis of Pidpa niet op tijd kan betalen zullen zij je doorverwijzen naar de Lokale Adviescommissie. Op dit overleg wordt beslist of je elektriciteit, gas of water mag afgesloten worden of niet. Zo’n overleg noemt men de Lokale Adviescommissie.

De Lokale Adviescommissie bestaat uit verschillende personen die samen met jou de schuldsituatie gaan bespreken. In deze commissie zitten mensen van het OCMW en mensen van Eandis of Pidpa.

Op deze vergadering worden enkel de schulden aan Eandis of Pidpa besproken en niet de schulden bij een privéleverancier. Heb je een schuld bij een privéleverancier dan kunnen we je wel helpen bij het aanvragen van een afbetalingsplan.

Bij dit persoonlijk overleg is Kristel aanwezig, samen met iemand van Pidpa of Eandis en een raadslid van het OCMW.

Wat wordt er besproken op het overleg van de Lokale Adviescommissie?

Op het overleg wordt jouw situatie besproken als Eandis of Pidpa heeft gevraagd om de elektriciteit, gas of het water af te sluiten bij jou.

Je kan op dit overleg je situatie komen toelichten, zodat een afsluiting vermeden kan worden.

Je hoeft niet alleen te komen. Je mag gerust iemand meebrengen, een vertrouwenspersoon.
Dit kan bijvoorbeeld een familielid of vriend zijn.

Wat kan er beslist worden op het overleg?

Als je aanwezig bent, kan er samen met jou een afbetalingsplan afgesproken worden. Je kan zelf   aangeven wat voor jou haalbaar is om maandelijks af te betalen. Hier zullen de mensen van de Lokale Adviescommissie rekening mee houden. Er kan ook beslist worden dat er een budgetmeter bij jou thuis geplaatst zal moeten worden.

Als je niet aanwezig bent en niets hebt laten weten, heeft niemand informatie over je situatie en kan er sneller beslist worden om de energietoevoer af te sluiten.

Wie is Kristel Bries?

Kristel is een maatschappelijk werker van het OCMW die samen met jou de situatie rond de schulden van elektriciteit, gas of water eens wil bekijken.

Kristel wil vermijden dat je moet meemaken dat je elektriciteit, gas of water wordt afgesloten. Daarom wil ze graag met jou spreken over de situatie en samen naar een oplossing zoeken. Ze heeft het beste met jou voor en wil je graag zo goed mogelijk verder helpen.

Wat doet Kristel?

Ze verstuurt je een brief met een uitnodiging voor het overleg van de Lokale Adviescommissie. Ze zal je dan proberen te bellen, maar heeft niet altijd het juiste telefoonnummer. Daarom vraagt ze of je zelf eventjes kan bellen naar het OCMW. Dan kan ze samen met jou naar een oplossing zoeken om een afsluiting te vermijden.

Als je weinig belkrediet hebt, mag je gerust vragen aan het onthaal dat Kristel jou terug opbelt. Dit is geen enkel probleem!

Als je verplaatsingsproblemen of moeilijkheden hebt om tot op het OCMW te geraken, komt ze ook graag langs bij jou thuis om samen te praten.

Als zij niets van jou verneemt komt ze nog eens langs bij jou thuis. Het is immers mogelijk dat je haar niet hebt kunnen bereiken.

Wat is een budgetmeter?

De Lokale Adviescommissie kan beslissen dat er een budgetmeter geplaatst moet worden bij jou thuis. Er zijn budgetmeters voor elektriciteit en gas, niet voor water.

Dit is een meter die werkt met een oplaadbare budgetmeterkaart. Je moet de kaart eerst opladen, voordat je elektriciteit of gas kan verbruiken. Dus moet je eerst geld op de kaart zetten voordat je ze kan gebruiken. Dit kan je vergelijken met de werking van een telefoonkaart.

Meer informatie kan je krijgen bij Kristel van het OCMW.

Je kan ook terecht bij Eandis voor informatie:

- tel. 078 35 35 34

- ma. - vrij. 8 tot 20 uur

- za. 9 tot 13 uur

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Je kan tijdens de openingsuren terecht op het OCMW met al je vragen rond de Lokale Adviescommissie en energie. Je kan dan vragen naar Kristel Bries.

Je kan Kristel ook telefonisch bereiken op het nummer 015 23 87 64
of via het e-mailadres lac@ocmw-heist-op-den-berg.be.

Heb je nog vragen, wil je meer informatie of wil je gewoon je verhaal eens kwijt? Aarzel dan niet om
contact op te nemen met Kristel! Zij zal je graag verder helpen en meer uitleg geven.

Je kan hier de folder downloaden met info over de Lokale Adviescommissie.

 

Contact

Lokale Adviescommissie
Contactpersonen: Kristel Bries
Stationsstraat 2, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 87 64, fax 015 25 79 79,
mail lac@ocmw-heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur en 19 - 20 uur
Di. 9 - 12 uur
Wo. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Do. 9 - 12 uur
Vr. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur

(bij voorkeur op afspraak)

<< Sluitingsdagen >>